Examen doen op je laptop

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 842.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 149.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/timterbe/domains/timterbeest.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.

Zojuist kwam ik op Tweakers.net een artikeltje tegen over examen doen op je eigen laptop. In Noorwegen is een proef gestart waarbij middelbare scholieren alle examens op hun eigen laptop kunnen doen. Mooi initiatief!

Om ervoor te zorgen dat niemand tijdens de examens gaat surfen of antwoorden met klasgenoten gaat uitwisselen moet iedereen een stukje software installeren , zodat er (vanaf afstand) toezicht gehouden kan worden. En iedereen die Tweakers.net kent weet wat er dan gebeurt... De meest waanzinnige/lachwekkende manieren worden bedacht om die software toch maar te slim af te zijn. De leukste plaats ik hieronder:

Er is nog een mogelijkheid: een 'spieklaptop' maken.

 1. Koop 2 netbooks
 2. Recycleer de behuizing van een oude laptop (incl beeldscherm en toetsenbord)
 3. Demonteer de netbooks en monteer ze in de grote behuizing van de laptop
 4. Gebruik 1 van de functietoetsen om toetsenbord, beeldscherm en poorten te switchen tussen de 2 ingebouwde netbooks.
 5. Gebruik Tor om te surfen op het Internet.

Zelfs als er toezicht is in het examenlokaal kan je makkelijk en snel switchen...

Ideetjes voor de hardcore spieker/tweaker:

 • Gebruik de webcam in de spiekomgeving om te controleren wanneer er iemand aankomt achter je. Bv via motion detection en dan via een simpel signaal. Als
  er erg snel iemand naderbij komt gelopen, zou je de software kunnen instellen om automatisch te switchen naar de examenlaptop (eventueel via emergency
  lock)
 • Emergency lock: speciale functietoets die de laptop automatisch omschakelt naar de examennetbook en tegelijkertijd de functietoets om snel te switchen
  lockt. Om te unlocken moet je dan een code invoeren via een bepaalde combinatie van funtietoetsen in te drukken. Altijd handig voor wanneer men u verdenkt
  en de laptop wilt inspecteren. Deze emergency lock kan eventueel ook alle draadloze verbindingen van de spieknetbook uitschakelen zodat het helemaal stealth is.
 • Hoewel de school de laptop niet mag openschroeven als je verdacht wordt (het is uw eigendom), kun je toch best alles vastlijmen zodat de laptop niet
  opengemaakt kan worden zonder beschadigingen.
 • Toetsenbord- en muissimulatie: als er op de spieknetbook getypt wordt, dan moet er ook getypt worden op de examennetbook. Idem voor muis. Dit om te voorkomen dat wanneer je vollop aan het typen bent terwijl een opzichter via de spyware geen activiteit ziet. De simulatiesoftware moet draaien op de spieknetbook en werkt via vooraf ingevoerde notities over de leerstof. Bij elke toetsaanslag geeft dit programma ofwel een letter door aan de examennetbook uit de opgeslagen notities, ofwel een tikfout. Als de muis gebruikt wordt, dan worden deze tikfouten gecorrigeerd. Natuurlijk moet er voor dit alles wel voor gezorgd worden dat hiervoorop de examenlaptop een nieuw tekstdocument wordt geopend en dat de spieklaptop op 1 of andere manier de cursorlocatie op de examenlaptop moet kennen. Ook moet de gesimuleerde muisbeweging zo natuurlijk mogelijk zijn en hier moeten afwijkingen inzitten.

Voelt er hier geen tweaker zich geroepen om zoiets te maken?

Hahahaha, je zou maar op 't idee komen (nog even buiten beschouwing gelaten of het uberhaupt technisch mogelijk is)...! Zoiets zou in iedergeval nooit bij mij zijn opgekomen (en daar kan ik eigenlijk ook niet mee zitten!). Zoals iemand anders terecht opmerkt: "Als je iets gaat maken dat zo veel tijd in beslag neemt, dan kan je beter gewoon leren voor het examen." Lijkt mij persoonlijk ook de beste oplossing!